Az Ön IP címe:    3.231.226.211
Információ kérés
Copyright© Jumpers 2011    
 
 
Jumpers
Tánc és Sport Közhasznú Egyesület
 
 
 
 
 

Swing Táncok története

Lindy Hop, Jitterbug vagy Savoy swing? Mindhárom kifejezés egy táncra utal az, hogy ki melyik néven nevezi, vagy ismeri annak okáról már az előző fejezetben szót ejtettem. A Lindy Hop, mint elnevezés viszont tagadhatatlanul egy a korszak igen ismert nagy táncos egyéniségének nevéhez fűződik George Snowden vagy ismertebb nevén „Shorty George”. Az eset egy maratoni táncversenyen történt, ahol Shorty igen fáradtan, pihent a tízperces szünetben. Ekkor egy újságíró oda ment hozzá és megkérdezte, hogy hogyan hívják az itt látható táncot. Shorty fáradtsága ellenére megpróbált kielégítő választ adni a kérdésre, és meg pillantva a mellette heverő újság címlapját rávágta, hogy Lindy Hop.

Nem titok, a címlapon a következő állt „Lindy hop the Atlantic” vagyis, Charles Lindbergh elsőként átrepülte az Atlanti-óceánt. Így történt, hogy ettől kezdve a feketék Lindy Hop-nak, a fehérek Jitterbug – nak hívták. Az első olyan társastánc volt melyben a párosok akrobatikát (airstep) hajtottak végre partnerükkel. Az ilyen akrobatikus mutatványokat hirtelen, minden előkészület nélkül történtek, mintha csak egy egyszerű táncfigura következne, és lazán folytatták a táncot tovább.

Frankie Manning (1914 – 2009. április 27.) volt az első, aki akrobatikus figuráival elkápráztatta a Savoy közönségét. Elmondása szerint ő is mástól vette az ötletet, történt ugyanis, hogy „Shorthy”-t – akinek beceneve a magasságáról is árulkodik (160 cm körül) – partnernője (Big Bea) a tánc végén felkapta. Ezek után gondolta úgy Frankie, ha egy hölgy dobálhatja a partnerét, akkor ez fordítva még inkább lehetséges, és így megszületett az első akrobatika a „légbukfenc a háton”.

Ebbe az akrobatikába nem kell sokat belemagyarázni, mivel ez a mai értelembe vett só törés tovább vezetve. Harmadik elnevezése – a már előzőekben két néven is emlegetett táncnak - Savoy Style, mely elnevezés magát a helyet jelöli, ahol ez a stílus kialakulhatott. Ez a páros műfaj hosszú sok éves fejlődésen és stílusváltásokon ment keresztül, és alakultak ki belőle újabbnál újabb táncok, mint például a Hollywood Style, Balboa, Shag és stílusai, Boggie – Woogie és az Akrobatikus Rock & Roll, mely utóbbi a régi akrobatikákból is átvett jó néhányat, csak gimnasztikusabban, tornászosabban kivitelezve, miközben inkább a magasságra törekednek és nem annyira a spontaneitás érzésére.

Napjainkban a swing zenére táncolt táncokat, melyek ugyan rendelkeznek külön névszerinti megjelöléssel stílusaik szerinti, még is egy kalap alatt lehet emlegetni. Igazi swing táncos nagyon ritkán táncol tisztán, csak Lindyt, Balboat, Shaget, Hollywoodot. A fehérek egy része próbált annak idején azonosulni az afroamerikaiak által táncolt Lindy Hop-al, természetesen az adottságaikból kifolyólag a stílusjegyek megváltoztak, de ez nem jelenti azt, hogy az általuk táncolt Lindy rossz lett volna. Nem is jelentheti, hiszen ez a tánc abszolút az önmegvalósításról kellet, és kell hogy szóljon. Azok a fehérek, akik átutazóban megfordultak New York szórakozó helyein, és jobb mozgásérzékkel rendelkeztek, vitték magukkal az új tánc hírét, de ez már nem lehetet pont ugyanaz, mint amit ott láttak eredetiben. A kialakult különböző stílusok együtt táncolását később már csak egy néven emlegették.

Mikor este az emberek elindultak táncolni, úgy fejezték ki magukat: „Megyünk swingelni!”

 
    Menütérkép © Jumpers 2012 |  Design: k3cs0hu