Az Ön IP címe:    18.208.159.25
Információ kérés
Copyright© Jumpers 2011    
 
 
Jumpers
Tánc és Sport Közhasznú Egyesület
 
 
 
 
 

Step (Tradicionális Jazz) története

Sztepp tánc nem afrikai eredetű, amit a feketék hozzátettek az a ritmus, ami viszont saját kultúrájukból, vallásukból származtatható. Kezdetét az 1800-as évek első felére tehetjük. A lábbal történő kopogás „Jig”-elés, a fehérekkel való együttélés során ragadt rájuk, a társasági kopogós-, az angol kopogós matróz-, és az ír nép-táncokból. A korszak, sztepp műfajának, egyik legelfogadottabb, legvirtuózabb afroamerikai előadója Bill „Bojangles” Robinson. A sztepp tánc világnapját az ő születésnapján május 25-én ünneplik szerte a világon a táncosok.

A műfaj fehér hírességeit sokan ismerjük a filmvásznakról, még is a DVD mellékletemben nem róluk szeretnék megemlékezni, hanem az oly kevesek által ismert Peg Leg Bates – ről. Az idő elteltével szoros összefüggés mutatható Bill „Bojangles” Robinson a sztepp, a swing tánc és a tradicionális jazz között. Az 1920-30-as években mind három táncot azonos zenei stílusra művelték így a mozgásanyagban is nagyon sok hasonlóságot fedezhetünk föl. Erre kiváló példa a Shim-Sham tradicionális jazz, melyet az 1910-es években alkotott meg Leonard Reed, mint sztepp tánc rutint.

Azóta ennek rengeteg sztepp táncos és tradicionális jazz változata ismert. Manapság is minden szwing tánc tanfolyamon oktatják, Magyarországon és szerte a világon. Más tradicionális jazz rutinok is népszerűek, mint pl. a Big Apple, Trankey Doo és a Black Bottom (zeneszámnak is címe, ami az egyik legnépszerűbb charleston melódia).

Ezeknek is többféle formáját ismerjük, például a Big Apple-nek két alap változata Frankie Manning illetve a fehér Betty Wood koreografálásában. A tradicionális jazz, mint mozgás anyag a századforduló környékén az afro táncból kialakult új tánc. Alapját képezi bizonyos jazz tánc stílusoknak, és izolációs technikáknak, valamint az 1970 – 80 –as évek divattánc őrületeinek a Break – nek és a Hip-Hop –nak is. 
    Menütérkép © Jumpers 2012 |  Design: k3cs0hu