Az Ön IP címe:    34.236.190.216
Információ kérés
Copyright© Jumpers 2011    
 
 
Jumpers
Tánc és Sport Közhasznú Egyesület
 
 
 
 
 

Akrobatikus Rock & Roll története

A versenysport fejlődése egészen sajátos módon ment végbe, azaz a rock'n'roll-versenyeket, amelyek ténylegesen csak a 70-es években kezdődtek, nem lehet az 50-es évek reneszánszának tekinteni. A zene, amely közkedveltségét tekintve hasonló, mint pl. egy Glenn Miller vagy Louis Amstrong Swing, ismét motorja lett ennek a fejlődésnek, - hisz a fiatalok számára hasonlóak a mozgatórugók, - ezúttal mégis a "más", ill. a "különleges" és nem a "forradalmi", hanem sokkal inkább a "látványosság" volt az ami, a rock'n'roll-táncolást az ugrálóslépéssel és az akrobatikával oly vonzóvá tette.

Az akrobatika az elkápráztatás és a temperamentum mellett még egy sportos jelleget is magával hozott, ami megfelelt az ifjúkori dinamikának. Mivel a sportos oldal csúcsteljesítményeket és ezzel összefüggően nagy erőbevetést igényelt, a rock'n'roll sportolók száma a szabadidős rock'n'rolleresek nagyobb körén belül egy kisebb körre korlátozódott. A svájci René Sagarra hozta át Németországba a 70-es évek elején a rock'n'rollt, az arra jellemző ugrálóslépéssel. Ebben az időben a rock'n'roll-versenyeken, amiket tánciskolákban vagy discothekekben tartottak, még többnyire a lapos lépések voltak érvényben.

A Német Rock'n'Roll Szövetség (DRRV), melyet 1975.12.13-án alapítottak, egyre nagyobb és jelentősebb lett, hisz már a kezdetekkor megalkottak egy szabályzatot (most Verseny- és sportszabályzatnak nevezik) és egy értékelési rendszert, mint a versenyekre vonatkozó alapelveket: időközben a DRRV már több mint 300 klubbal és kb. 25000 egyéni taggal rendelkezik, ami a legnagyobb világ rock'n'roll szövetségei között. A DRRV tagja a Német Táncsport-Szövetségnek és ezzel tagja a német sportcsaládnak.

A világ csúcsszövetségén, a World Rock'n'Roll Confederation-en belül (WRRC), amely több, mint 30 nezetet foglal magában, a német szövetség nemcsak nagyságát tekintve játszik jelentős szerepet, de annak a ténynek köszönhetően is, hogy a német rock & rollosok nemzetközileg a legeredményesebb sportolók közé számítanak. A WRRC 1994-óta társult tagja az International Dance Sport Federation-nek (IDSF) és ezzel közvetlen tagja a General Association of International Sports Federations-nek is (GAISF). Nemzeti és nemzetközi vonatkozásban 1985 óta táncolnak együtt az amatőrök és a profik. 
    Menütérkép © Jumpers 2012 |  Design: k3cs0hu